THs Fastigheter

Flytta ut

Dags att flytta? Då hoppas vi att du har trivts bra i din lägenhet hos oss och att du också kommer att trivas i ditt nya hem. Här har vi samlat lite tips och hjälpfull information om hur det fungerar när du flyttar ut ur från vår lägenhet eller byter till ny inom vårt fastighetsbestånd.

Säg upp lägenheten

Det första du bör göra när du bestämt dig för att flytta är att säga upp ditt hyreskontrakt. Fyll i blanketten om uppsägning klicka här. Blanketten måste skickas in via post eller överlämnas personligen.

Boka tid för besiktning

Boka tid med oss så fort du har sagt upp lägenheten. Det är viktigt att du väljer tider då du själv kan närvara, så att du och bovärden kan gå igenom lägenheten tillsammans.

Besiktningen görs vid två tillfällen. Först gör vi en förbesiktning. Det innebär att du och vi tillsammans går igenom lägenheten och ser över dess skick. Ni kan gemensamt diskutera eventuella skador och du får då tips om vad som behöver åtgärdas för att slippa anmärkningar vid slutbesiktningen. Du kan själv fixa mindre skador på fackmannamässigt vis innan utflyttningen och det kan spara dig en hel del pengar.

Vid slutbesiktningen ser vi över om det finns skador eller slitage i lägenheten utöver vad som är normalt och att städningen är ordentligt utförd. Klicka här för att komma till städschemat. Hittar vi brister noteras de som en anmärkning i besiktningsprotokollet. Alla eventuella anmärkningar måste vara åtgärdade innan kontraktstiden löpt ut för att du ska slippa betala för dem. Vi rekommenderar att du är med när vi utför slutbesiktningen så vi tillsammans kan diskutera eventuella tveksamheter. Det går inte att komma och säga att t.ex. handtaget satt löst, spisknappen var borta när du flyttade in osv.

Återställ lägenheten

Om du tagit ner saker som hör till lägenheten, till exempel innerdörrar m.m. och hatthylla, är det viktigt att du sätter tillbaks dem innan besiktningen, nya hål får ej göras i väggar.

Visa lägenheten

När du har sagt upp din lägenhet behöver vi ofta din hjälp med att visa den för andra som är intresserade av att flytta in. Om det är någon tid som ej passar så meddela oss detta. Om vi får gå in med egen nyckel så berättar vi i förväg när det sker.

Säg upp autogiro

Om du betalar din hyra via autogiro är det bra om du säger upp det. Du kan göra det via din internetbank eller genom att kontakta ditt bankkontor.

Adressändring

I samband med flytt är det viktigt att du adressändrar. Dels för att du ska få posten till rätt bostad, dels för att folkbokföringen ska stämma. Du adressändrar enklast på www.adressändring.se. Meddela också din nya adress till oss genom att kontakta oss.

El

Meddela det lokala energibolaget att du ska flytta senast 30 dagar före utflyttningsdagen. Glömmer du att meddela din flytt riskerar du att få betala för elförbrukning även efter att du flyttat. Om du har individuell mätning så läser vi av mätaren samma dag som ditt avtal upphör.

Observera: Om du gör upp med nästa hyresgäst att han eller hon får flytta in tidigare, så är det ändå du som får fakturan för elen ända fram till det datum kontraktet upphör. Du får då själv göra upp om ersättning för detta med den nya hyresgästen eller anmäla till ditt lokala energibolag.

Flytta tjänster för telefon, surf och tv

Beställ flyttning (eller uppsägning) av dessa tjänster hos din leverantör i god tid.

Flyttstädning

Den som tar över din lägenhet har rätt att begära att lägenheten är väl städad vid inflyttning. Har du slarvat eller om du lämnar din lägenhet ostädad måste du betala för städkostnaden. Detta gäller även i de fall anmärkningar uppkommer efter att besiktningen redan är genomförd. Glöm inte att även städa och töm balkong, garage och förråd. Här hittar du flyttstädschema klicka här.

Grovsopor och skräp

Det blir ofta mycket sopor i samband med en flytt. Det mesta går att sortera. Om du behöver kasta möbler, tv-apparater eller andra skrymmande saker i samband med flytten måste du lämna dessa på någon av kommunens återvinningscentraler. Inom THs Fastigheter och ST Fastigheter har vi endast sopkärl för hushållsavfall. Vid flertalet fastigheter finns även sortering för matavfall. Detta är ett led i vårt miljöarbete.

Nycklar

Lämna alla nycklar till oss. Det gäller både för lägenheten, tvättstugan och eventuella extrautrymmen som garage och förråd. Du måste även lämna in kopior som du har gjort själv. Lämna lägenheten senast kl.12.00 utflyttningsdagen d.v.s. sista vardagen i månaden. Då ska lägenheten vara tillgänglig för den som ska flytta in.