THs Fastigheter

Värme

Hur varmt man vill ha i sin lägenhet varierar ofta från person till person, några är frusna av sig och vill ha varmt medan andra trivs bäst när det är lite svalare. Här hittar du även tips på hur du kan göra under vintern för att behålla värmen och under sommaren för att ha det svalt hemma.

Hur fungerar uppvärmningen?

Varmvattnet cirkulerar i byggnaden vid hjälp cirkulationspumpar. När det blir varmare ute stannar våra cirkulationspumpar som pumpar runt vattnet i elementen och startar åter när temperaturen fallit. Detta betyder att värmesystemet kan starta tex nattetid om temperaturen faller.

Värmen sprids ut i lägenheten genom att varmvattnet skickas till elementen. En termostatventil på elementet ser sedan till att rätt mängd varmvatten släpps fram i förhållande till rumstemperaturen.

Behåll värmen i din lägenhet

När minusgraderna slår till kan det under en övergångsperiod bli lite kallare i lägenheten. Men det finns också några saker som du själv kan tänka på för att värmeregleringen ska fungera optimalt. Vi har samlat några tips som bidrar till att du får en behaglig inomhustemperatur.

Möblera klokt

Både termostatventiler och element behöver fri cirkulation. Inred därför inte med möbler eller tunga gardiner framför – de hindrar värmen från att strömma ut i rummet. Undvik också värmealstrande apparater för nära termostaten. Värmen från t.ex. en tv kan göra att termostaten slås av.

Håll ventiler öppna och rena

De flesta lägenheter ventileras genom till- och frånluft. Tilluftsventilerna sitter ofta vid fönstren och ska hållas öppna för att undvika undertryck i lägenheten, vilket kan upplevas som kalldrag. Frånluftsventilerna i kök och badrum måste hållas öppna och rena. Torka regelbundet av ventilen i badrummet och gör rent filtret i köksfläkten.

Stäng av köksfläkten direkt efter matlagning

Om fläkten står på ett forcerat läge i onödan kan den bidra till att värmen dras ut ur lägenheten.

Kontrollera att fönstren är täta

Håll handen eller en pappersbit framför fönsterspringan. Om det blåser, kontakta din bovärd så hjälper han eller hon till att täta fönstret.

Vädra rätt

När du vädrar så gör det snabbt och effektivt, gärna med tvärdrag i max 10 minuter. Kalluften från ett fönster stom står på glänt kyler ner lägenheten och påverkar dessutom temostatventilen som då släpper fram mer värme till elementen utan att det blir ett dugg varmare i lägenheten.

Kontrollera temperaturen en bit in i lägenheten

För att få ett korrekt värde ska du använda en ordentlig termometer och mäta i rummets s.k. vistelsezon, oftast i mitten av lägenheten, minst 1 meter från yttervägg. Vid en yttervägg eller vid ett fönster blir temperaturen missvisande.

Vad gör jag om jag fryser?

På hösten när vädret slår om och det blir svalare ute kan det ibland kännas lite ruggigt inne. Elementen är bara ljumma och man fryser. Vid exempelvis fjärrvärme kan det ta en stund just vid dessa väderslag innan värmen hänger med. Om du däremot vill ha varmare än de som vi tillhandahåller kan vi rekommendera dig att köpa ett extra värmeelement.

Så håller du det svalt inomhus under sommaren

Det största problemet vid höga temperaturer under en värmebölja är att solen strålar in genom dina fönster. Ett effektivt sätt att minska solinstrålningen är att reflektera bort så mycket som möjligt ut genom fönstret igen. Ljusa blanka ytor reflekterar ut betydligt mer sol än mörka ytor. Blanka persienner eller ljusa rullgardiner fungerar mycket bra. Tänk på att de bör sitta så nära fönsterytan som möjligt.

Elektriska apparater avger värme

Alla elektriska apparater avger värme när de används och de är även ett problem vid övertemperaturer. Genom att minska din användning av vissa apparater under en värmebölja kan du få ner inomhustemperaturen något. Du kan till exempel:

  • Släcka onödig belysning och i första hand använda lysrör och lågenergilampor.
  • Stänga av och dra ur apparater i stand-by lägen som till exempel dator, TV och stereo.
  • Stänga av diskmaskinen innan torkprogrammet. Låt värmen i rummet torka disken istället.
  • Värma mat och vatten med mikrovågsugn och vattenkokare istället för att använda spis och ugn.
  • Hänga tvätt inomhus. Värme tas ur inomhusluften för att torka de våta kläderna.
  • Vädra och ventilera på rätt sätt